MacBook Pro
iMac
Mac Pro

Nadogradnja Mac-a | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Vaše računalo više nije brzo kao prvog dana? Više ne otvara aplikacije lakoćom kao nekada? Najvjerojatnije je vrijeme napravilo svoje...

Vaše računalo više nije brzo kao prvog dana? Više ne otvara aplikacije lakoćom kao nekada?

Najvjerojatnije je vrijeme napravilo svoje i vrijeme je za sitne nadogradnje.

Moguće je izvršiti dvije nadogradnje. Zamijeniti postojeći tvrdi disk (HDD) s novim tvrdim diskom ili sa bržom flash SSD memorijom. Druga moguća nadogradnja je nadogradnja radne memorije, odnosno RAM memorije.

 

Zamjena postojećeg diska

S vremenom klasičnim tvrdim diskovima oslabe performanse te je normalno da sa slabijim performansama memorije uređaj ne radi onom lakoćom i brzinom kao prvog dana. Zamjenom tvrdog diska, performanse se vraćaju na razinu kao i prvog dana, a ako vam ni to nije dovoljno, moguće je ugraditi SSD memoriju. Pozitivna strana SSD memorije je brzina čitanja/pisanja datoteke na memoriji, smanjena potrošnja energije, te otpornost na udarce, jer SSD memorija nema pokretnih dijelova poput klasične memorije. Negativna strana SSD memorije je relativno visoka cijena naspram klasične memorije. Ako vam je potrebna veća količina slobodnog prostora na vašem računalu za normalno dnevno korištenje, moguće je u vaš uređaj ugraditi i SSD memoriju i klasičnu HDD memoriju zajedno. U takvoj konfiguraciji preporučujemo instalaciju operativnog sustava i aplikacija na SSD memoriju, dok podatke držite spremljene na klasičnoj HDD memoriji. Napominjemo da prilikom zajedničke ugradnje SSD i klasične HDD memorije u MacBook, MacBook Pro, Mac Mini i iMac računala uklanjamo postojeći optički pogon (SuperDrive), te ugrađujemo jednu od navedenih memorija na njegovo mjesto, jer je uređaj prvobitno dizajniran za samo jedan disk. Ako ponekad imate potrebu za optičkim diskom, moguće je spajanje vanjskog optičkog diska na jedan od USB priključaka na računalu.

Svi podaci koji se nalaze na staroj memoriji migriraju se na novu memoriju na Vaš zahtjev. Migracija podataka, ako memorija nije oštećena, dodatno se ne naplaćuje nego je uključena u cijenu instalacije nove memorije i operativnog sustava. Ako je memorija oštećena, nakon izvršene besplatne dijagnostike kontaktirat ćemo Vas s procjenom servisa.

Navedene nadogradnje nisu moguće na Apple MacBook Air, MacBook Pro Retina i Mac Pro (2013) uređajima. Za nadogradnju memorije na navedenim uređajima molimo da nas kontaktirate za više informacija.

 

Nadogradnja RAM memorije

S vremenom potrebe za radnom memorijom rastu kako se aplikacije i operativni sustavi razvijaju. Radna memorija, skraćeno RAM memorija, je memorija visokih performansi, koja je zadužena za držanje podataka i programskog koda tijekom njegovog izvršavanja. Onog trena kada je uređaj proizveden Apple je opremio vaše računalo dovoljnom količinom radne memorije koja je u tom trenu bila potrebna za neometan i tečan rad operativnog sustava i klasičnih aplikacija. S godinama operativni sustav i aplikacije postaju naprednije, vizualno jače te jednostavno traže više radne memorije. Ako Vašem računalu nedostaje brzine, koristite vaše računalo za audio/video obradu materijala, preporučljiva je nadogradnja RAM memorije. Nadogradnju RAM memorije moguće je napraviti na svim uređajima osim na Apple MacBook Air i MacBook Pro s Retina zaslonom. Kod RAM memorije teza “Više je bolje” ima smisla.

Ugrađujemo samo provjerenu i certificiranu RAM memoriju u Vaše računalo, tako da se ne morate bojati smrzavanja sustava, gubljenja podataka i dragocjenog vremena.

 

Što je to SSD?
Iako vjerujemo da su mnogi od vas upoznati sa SSD diskovima, ne bi škodilo ponoviti o čemu se to zapravo radi. Naime, kada su proizvođači komercijalnih Hard Drive Disk (HDD) uređaja dosegnuli svoje granice s diskovima od 10.000 RPM-a (op.a. okretaja u minuti), gdje je porast performansi bio jednak razini buke, odlučili su iskoristiti tada vrlo aktualnu Flash Drive tehnologiju implementiranu unutar USB stickova i sličnih uređaja. Samim time se tradicionalna HDD tehnologija nadopunila novom Solid State Disk (SSD) tehnologijom.

 

Primjer rastavljenog HDD-a i rastavljenog SSD-a

SSD uređaji, u odnosu na HDD u sebi ne sadrže mehaničke dijelove koje za čitanje i pisanje podataka koriste ugrađene glave, nego posjeduju mikročipove postavljene na jednoj pločici sklopa (PCB).

 

 

Prednosti SSD tehnologije

Prednosti SSD tehnologije su mnogobrojne. Samim time što se mehanički dio HDD-a zamijenio statičnim dijelovima mikročipova, dobili smo tih i hladan rad diska. Ako usporedimo HDD i njegovu proizvodnju buke, kao i  popratnu temperaturu, nerijetko dolazimo do razočaravajućih rezultata. Ako već sada posjedujete neki 7200 RPM disk, vjerojatno ste već upoznati s bukom koju isti proizvodi.

Dakle temperatura i razina buke je na strani SSD-a, što ga još čini toliko superiornim nad HDD-om? Veće brzine čitanja i pisanja koje za sobom nosi, ali i manja potrošnja energije (bolja autonomija uređaja na bateriji) što su ujedno i ključne prednosti nad HDD-om.

Za sve nedoumice, ako ste nesigurni što je moguće napraviti i ugraditi u Vaše računalo kontaktirajte nas za besplatnu konzultaciju.

Garancija na ugrađenu memoriju do 36 mjeseci.

usluge

Želite nadograditi softver, prebaciti ili spasiti podatke, jailbreakati iUređaj ili vam je jednostavno prespor Mac pa bi nadogradili RAM ili ugradili SSD? Mi imamo rješenje !
Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.