Wozniak: Jobs bi bio ponosan na današnji Apple | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Suosnivač Applea u nedavnom je intervjuu govorio o dionicama u tvrtki, pravim inovacijama i Steveu Jobsu. Čak je iskoristio priliku...
Wozniak: Jobs bi bio ponosan na današnji Apple

Suosnivač Applea u nedavnom je intervjuu govorio o dionicama u tvrtki, pravim inovacijama i Steveu Jobsu. Čak je iskoristio priliku da podbode Teslu.

Iako više ne sudjeluje u svakodnevnom životu i radu tvrtke, mišljenje Stevea Wozniaka uvijek je zanimljivo obožavateljima Applea. Jučer je imao intervju uživo na CNBC-u o aktualnim temama.

Sreća je u više smijeha

Prve na repertoaru našle su se Appleove dionice. Woz je rekao da nije pretjerano zainteresiran za njihove vrijednosti (nikada nije otvorio aplikaciju Stock, baš kao ni mi) i ne da mu se maltretirati s time. Njegova je jednadžba jednostavna: sreća je razlika između broja puta kada se smijete i kada se mrgodite. A s obzirom na to da stvari poput dionica i izbora obično donose više brige, drži se dalje od njih.

Kaže da je slušao sve analitičare koji tvrde da je Apple dosegao svoj vrhunac te da tvrtka nema više prostora za rast. Dodao je da on osobno nikada nije dao doprinos rastu vrijednosti dionica tvrtke. On je samo htio praviti računala, a tvrtka mu je omogućila da ih nudi širom svijeta.

Je li Apple dovoljno inovativan?

Druga je tema puno aktualnija i često je povod brojnim raspravama: je li Apple dovoljno inovativan?

Wozniak radi s uređajima drugih proizvođača, ali smatra da nisu dovoljno inovativni. Uživljeno je pričao o Samsungovoj opciji automatskog snimanja selfija – dovoljno je da se namjestite i kažete Smile, a uređaj odradi sve ostalo. Sve mu je to simpatično, ali ni do koljena Appleovim inovacijama poput Touch ID-a ili Apple Paya.

Svaki je drugi proizvođač mobitela kopirao Apple. Apple je prvi smislio jednostavan način plaćanja. Ne trebate uključivati mobitel, otključavati ga, otvarati aplikaciju, pa čak ni upisivati broj kartice ili PIN. Samo trebate staviti svoj mobitel iznad odgovarajućeg uređaja i staviti prst na njega radi identifikacije.

Moramo dodati da očigledno nije svjestan situacije u našem dijelu Europe jer živi u sunčanoj Kaliforniji. Zato ne zna koliko je bolno živjeti bez Apple Paya…

Bi li Jobs to dopustio?

I ova je tema evergreen. Ali ovom je prilikom sugovornik bio idealan da odgovori na pitanje bi li Jobs bio zadovoljan aktualnim položajem Applea. Odgovorio je automatski, kao da je isto to već nekoliko puta ponovio.

Vjerujem da bi bio jako zadovoljan stanjem tvrtke, te činjenicom da su korisnici uvijek ispred tehnologije. Steve je uvijek bio takav. Korisnici moraju biti važniji od same tehnologije. Ne smijete biti žrtva tehnologije i onoga što ona može. Trebate svoj ljudski život živjeti što humanije.

Pohvalio je i Tima Cooka.

Jako mu se divim. Kada je Jobs umro, ljudi su rekli da Tim Cook nikada neće biti Steve Jobs. Mislim da je odličan, očigledno je održao Appleove proizvode u odličnom stanju, publika ih voli i kupuje, a uvijek posvećuje dovoljno pažnje svojim zaposlenicima i kupcima.

Prije no što pitate, o cijenama se nije raspravljalo, ali rekao je ponešto o automobilima… Woz je priznao da vjeruje u automatizirana vozila te da bi volio da je Apple vodeća tvrtka na tržištu samovozećih automobila. Ali morao se suočiti s tužnom stvarnošću. Smatra da je glavni problem zapravo u cestama. Njih su planirali, dizajnirali i gradili ljudi, koji znaju griješiti.

Kada smo već kod grešaka, misli da ih Tesla niže jednu za drugom. Iako i sam vozi Teslu, od samog je početka bio oštar prema tvrtki i samom Elonu Musku. Dodao je da bi bio sretniji da je Apple odmah kupio tu tvrtku.

Ipak, imao je riječi hvale za Chevrolet Volt (odnosno Opel Amperu), koji je po njegovom mišljenju puno bolji za vožnju gradom. Također vjeruje da je Musk korak ispred standardnih proizvođača automobila jer se bavi svime, od akumulatora do punjenja.

Ako želite poslušati što je sve Wozniak rekao, odvojite 15 minuta i pogledajte intervju na YouTubeu.

 

 

Izvor: iMagazin.hr

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.