U mnogim državama mobilni podatci su brži od WiFi veza | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

U današnje vrijeme, teorija da je Internet brži putem WiFi-a nego putem mobilnih podataka nije tako točna. Barem se tako...
U mnogim državama mobilni podatci su brži od WiFi veza

U današnje vrijeme, teorija da je Internet brži putem WiFi-a nego putem mobilnih podataka nije tako točna. Barem se tako ispostavilo u nedavnom istraživanju.

U posljednje vrijeme, Open Signal je prikupljao podatke o korištenu mobilnih podataka i WiFi-a u 80 država. Glavno pitanje je bilo: koji od njih je brži?

Prije 4G interneta, to nije bilo pitanje, budući da su 2G i 3G mreže imale puno manju brzinu od WiFi-a. Da i ne spominjemo da čak i kada bi bile brže, samo bi ih nekolicina koristila, budući da su bile skupe i nisu bile ni blizu neograničenom podatkovnom prometu.

Zatim je predstavljen 4G, zajedno s bržim i jeftinijim podatkovnim prometom. To je dovelo do činjenice da u 22 zemlje od njih 80 koje su doprinijele istraživanju, prosječna brzina podatkovnog prometa je brža od prosječne brzine WIFI mreža. Najveća razlika je u Australiji, gdje je podatkovni promet u prosjeku brži za 13Mbps. Dakle, korisnicima u tim državama koji imaju neograničen podatkovni promet se jednostavno ne isplati povezati s WiFi mrežama.

Možda s dolaskom još bržih 5G mreža WiFi postane potpuno nepotreban?

Osim Bangladeša, tu su i tri Europske zemlje: Mađarska, Norveška i Belgija, gdje je prosječna brzina ovih mreža otprilike jednaka. Nadamo se da će se i druge države priključiti i da će neograničene pretplate uskoro postati jeftinije.

 

Izvor: iMagazin.hr

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.