Stigao iOS 9, a uskoro i brisanje nativnih aplikacija | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Apple je jučer navečer pustio u digitalni život najnoviju inačicu iOS-a, devetu po redu, koja ovisno o modelu uređaja kojeg koristite donosi manje ili veće promjene
Stigao iOS 9, a uskoro i brisanje nativnih aplikacija

Sinoćoko 19 sati po našem vremenu Apple je omogućio preuzimanje najnovije inačice iOS-a. Riječ je o iOS-u 9 kojem se najviše vesele vlasnici starijih uređaja poput iPhonea 4S, jer nova inačica i na ove uređaje donosi bolje performanse nego što je slučaj s iOS-om 8.

Odmah na početku valja reći kako neće sve novotarije iz iOS-a 9 biti dostupne na svim podržanim uređajima, one će pak ovisiti o starosti uređaja, snazi hardvera te o dijagonali zaslona. No, svi korisnici podržanih modela trebali bi osjetiti barem poboljšanje po pitanju performansi i autonomije.

Novi iOS 9 mogu preuzeti vlasnici iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6 i iPhone 6 Plus telefona, te vlasnici iPad Mini (sve inačice uključujući i originalni model), iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2 tableta te vlasnici iPod Touch uređaja pete i šeste generacije.

Najnoviji iPhone 6S i iPhone 6S Plus i iPad Pro uređaji stići će odmah s iOS-om 9 pa njihovi kupci neće morati gubiti vrijeme na nadogradnju. Što se tiče samog procesa nadogradnje, korisnici na svojim uređajima moraju imati minimalno 1,3 GB slobodnog prostora. U protivnom sustav će privremeno sam obrisati pojedine aplikacije kako bi oslobodio potrebni prostor, te po završetku nadogradnje obrisane aplikacije i vratiti nazad.

f9fa90a9401fed9b1c051e233d2656ff

Velikih promjena u korisničkom sučelju u odnosu na osmicu nema, jedino je Apple promijenio font iz Helvetica Neue fonta u novi San Francisco font. Novost su i nove pozadinske slike (wallpaperi) koje su dizajnirane posebno za zaslone na Appleovim uređajima.

Apple je ubacio novu News aplikaciju koja će za vas prikupljati vijesti iz različitih izvora, stara Notes aplikacija je poboljšana kao i Apple Maps koji sada prikazuje i tranzitne rute većih gradova. Korisnici Appleovih tableta dobili su poboljšani multitasking kakav smo vidjeli na prezentaciji iPada Pro. Apple je također nadogradio i Spotlight Search i Siri aplikacije koje su pametnije nego ikada prije.

f27dfb49903d7ccd1f06ed390afd2f83

Apple je posebno ponosan na produženo vrijeme autonomije koje će svi uređaji dobiti nakon nadogradnje na iOS 9. Prema Appleu radi se o dodatnom satu autonomije zahvaljujući novom Low Power modu.

Za kraj jedan mali spoiler – Apple (Tim Cook) razmišlja o tome da dopusti korisnicima naknadno uklanjanje pojedinih aplikacija koje od samog početka iOS-a nije moguće ukloniti. No, to se neće dogoditi preko noći, budući da Tim Cook navodi kako Apple prvo mora detaljno istestirati koje aplikacije će se moći sigurno ukloniti iz sustava bez da se naruši sigurnost i stabilnost iOS-a.

Očekuje se kako će Apple dopustiti uklanjanje Compass, Stocks, Tips i sličnih aplikacija, no ne i onih koje su dosta bitne Appleu poput Safarija ili aplikacija za elektroničku poštu (Mail) i slanje poruka (Messages).

Detaljnije informacije vezano uz iOS 9, možete pronaći na Appleovim službenim stranicama.

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.