Spotify vs. Apple Music – rat za tržište streaminga | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

U ponedjeljak je Apple predstavio svoj streaming glazbeni servis Apple Music, koji je javnost iščekivala još od akvizicije kompanije Beats.
Spotify vs. Apple Music – rat za tržište streaminga

U ponedjeljak je Apple predstavio svoj streaming glazbeni servis Apple Music, koji je javnost iščekivala još od akvizicije kompanije Beats. Očekivano, Apple i na ovo tržište kreće vrlo snažno, pa je logično da se njegovi glavni konkurenti svim silama bore za svoj dio kolača.

Prva reakcija iz konkurentskih redova na lansiranje Apple Musica došla je putem Twittera od samo CEO-a najvećeg streaming servisa na svijetu, Spotifya. Daniel Ek, švedski poduzetnik, u vrijeme Appleove prezentacije na WWDC –u tvitnuo je tek uzdah “Oh ok”. Nedugo nakon toga izbrisao je taj tvit, no brižni pratitelji isti su dobro primijetili. Spotify se očito nemalo plaši konkurencije u vidu najbogatije svjetske kompanije koja sada ulazi na njihov teritorij.

90a36d7d8db8423c6d057a087ed58f8e

Kako bi se izborilo za što jaču tržišnu poziciju, Spotify je ovih dana završio najnoviju rundu financiranja u kojoj je prikupio 526 milijuna američkih dolara od privatnih i institucionalnih investitora koji vjeruju da ova kompanija može opstati na tržištu i ostvariti daljnji rast unatoč sve jačoj konkurenciji. Spotify će prikupljeni kapital iskoristiti za lansiranje novih usluga, poput videa i podcastova svojih globalnih partnera.

Ovo tržište zanimljivo je i iz perspektive korisničkih navika. Istraživačka kompanija GlobalWebIndex objavila je podatke prema kojima se vidi veliko preklapanje korisnika između Appleovog servisa iTunes i Spotify. Prema njima, četvrtina svih korisnika iTunesa u svijetu plaća i Spotify, dok čak 50% onih koji koriste Spotify istovremeno koriste i iTunes. Tko će kome ukrasti korisnike nakon lansiranja Apple Musica, ostaje za vidjeti.

ef19f704a363e1f89719c84a41c9a162

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.