Prodaja PC računala opada, ali Mac ostaje snažan | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Iz Gartnera su stigle nove statistike koje potvrđuju činjenicu koju smo svi znali: tržište PC računala umire. Čak su i...
Prodaja PC računala opada, ali Mac ostaje snažan

Iz Gartnera su stigle nove statistike koje potvrđuju činjenicu koju smo svi znali: tržište PC računala umire. Čak su i prodaje Mac računala bile u padu, ali daleko ispod svjetskog prosjeka.

Gartner je objavio svoje statističke podatke o prodaji u četvrtom kvartalu 2018. U protekla tri mjeseca nije bilo nikakvih iznenađenja. Prodaja je i dalje opadala, kao i u proteklih nekoliko godina. Svi proizvođači o kojima je riječ – osim Lenova i Della – prodali su manje uređaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći pad doživio je Acer. U odnosu na prošlogodišnji Q4, prodali su 18.3% manje uređaja. Čini se da Lenovo nekako može preživjeti, te su zatvorili kvartal s malim rastom (5.9%).

Appleovo smanjenje od 3.8% je nevjerojatno, budući da bi prodaja Maca mogla ostati iznad svjetskog prosjeka (-4.3%). Kada je riječ o točnim brojkama, to znači da su korisnici kupili 1 milijun Mac računala manje nego prošle godine.

Unatoč ovom padu na tržištu, Apple je uspio povećati svoj sveukupan tržišni udio. Mac računala zauzimaju 7.2% ukupnog tržišta osobnih računala, a to je 0.1% više nego prije. Apple je zadržao svoje četvrto mjesto na ljestvici proizvođača nakon Lenova, HP-a i Della, a za njim slijede Asus i Acer.

Izvor: iMagazin.hr

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.