Pocket City – napredna gradnja gradova | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Otkada je lansiran 1989. godine, SimCity je predvodnik igara sa simuliranim gradovima, a zahvaljujući svom realističnom pristupu, korisnici su ga...
Pocket City – napredna gradnja gradova

Otkada je lansiran 1989. godine, SimCity je predvodnik igara sa simuliranim gradovima, a zahvaljujući svom realističnom pristupu, korisnici su ga smatrali svetim gralom. Na žalost, njegova postojeća mobilna verzija nema tu istu atmosferu, ali zato imamo dobre vijesti za sve obožavatelje izvornog iskustva: sada je tu Pocket City.

Nikada neću zaboraviti koliko sam vremena u djetinjstvu proveo igrajući SimCity. Stalno sam iznova pokušavao izgraditi svoj grad iz snova, ali zbog jezične barijere nisam znao kako u tome uspjeti. Nekoliko sam puta ozbiljno podbacio, a moja su naselja nekako uvijek bila u dugovima. Ali, zahvaljujući Kanađaninu Bobbyju Liju, sada imam priliku za popravni jer je njegovo djelo donijelo originalnu verziju igre na mobilne uređaje.

Pocket City nastavlja stopama svojih velikih prethodnika te pruža moderno iskustvo igranja s izvornim karakteristikama igre. Naravno, naš je zadatak pobrinuti se da grad cvjeta. Naše naselje u početku ima tek jednu građevinu i potrebno je pametno planiranje kako bismo izgradili metropolu. Osnove su poznate od ranije: označavamo stambene, trgovačke i industrijske zone, koje se automatski razvijaju nakon što riješimo infrastrukturne temelje (struju, prometnice, vodu).

Kako bi naši stanovnici bili sretni i živjeli ugodno, moramo voditi brigu o osnovnim službama, poput vatrogasaca, bolnica, policije, vlade i sl. Naravno, trebaju nam parkovi i šume kako bismo imali svjež zrak, a razvojem javnog prijevoza smanjujemo gužve u prometu. Sve građevine potrebne za to dostupne su nam u različitim verzijama, a izbor raste kako napredujemo u igri.

Poanta igre jest planski razvijati gradski sustav. Građani nam daju zadatke, od jednostavnih stvari poput porasta stanovništva do 500 ljudi ili pak pronalaženje pješaka koji voli jogu. Izvršavanjem zadataka prikupljamo bodove iskustva, a dovršavanjem razina dobivamo nove prilike.

Naravno, bilo bi besmisleno sanjati o neboderima bez novaca, a kako bismo stvorili stabilnu financijsku osnovu, moramo savladati gospodarski aspekt igre. Izvor naših prihoda nalazi se u komercijalnoj zoni i proizvodima koji se mogu prodavati. Možemo svašta proizvoditi na farmama, u tvornicama i rudnicima, te to prodavati. Ako nam se ne da time zamarati, možemo i uvoziti dobra, ali to podrazumijeva i znatna ulaganja. Nije uvijek lako spojiti kraj s krajem, pa možemo povećavati poreze, ali preporuka je da se takvi drastični potezi izbjegavaju jer je ključ uspjeha u zadovoljstvu stanovnika.

Ne smijemo zaboraviti na prirodne katastrofe – našem gradu prijete i uragani i erupcije vulkana, a nakon takvih nedaća treba organizirati obnovu grada. Možete poticati događaje koji popravljaju raspoloženje, poput parada, utrka i lansiranja raketa. U principu, igra je jednostavna i stvara pozitivno raspoloženje. Za to nisu odgovorni samo bajkovito okružje i jednostavnost zadataka, nego i građani. Likovi koji zadaju misije uvijek su simpatični, a čak i maskirani huligan xGangsta_Face_98x pazi na ponašanje. Ako zumiramo ulice, vidimo o čemu pješaci razmišljaju, pa tako dobivamo povratne informacije, ali možemo se i dobro nasmijati (npr. „Ovaj park izgleda lijepo, mogao bih ovdje sjediti i gledati u mobitel cijeli dan.“)

Tijekom testiranja bili smo zadovoljni performansama i nismo iskusili nikakva pregrijavanja ili prebrzo pražnjenje baterije. Nisam doživio ni zamrzavanje ili pad igre, pa se usuđujem reći da je Pocket City stabilan. Pretpostavljam da jednako uspješno radi i na starijim uređajima, jer je u postavkama moguće „pogoršati“ grafiku smanjenjem rezolucije, isključivanjem efekata ili ograničenjem FPS-a.

Urbanistički razvoj, upravljanje gospodarstvom i pametno osmišljene misije zajedno daju energičnu igru koja stvara ovisnost. Znamo da je vrijeme da je mi prestanemo igrati, ali uvijek postoji još jedna zgrada koju treba urediti. Srećom, kvaliteta je vrhunska pa sve to radimo s užitkom. Sustav odlično surađuje s igrom, nema reklama ili nepotrebnog čekanja. Pocket City podsjeća na atmosferu starih simulatora gradova, ali u njoj će uživati i oni koji ne osjećaju nostalgiju za minulim vremenima.

Preuzmite Pocket City iz App Storea (iPhone, iPad)

 

Izvor: iMagazin.hr

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.