Ovo nam je predstavili Appleova konferencija WWDC 2015 | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Worldwide Developers Conference (WWDC) glavni je događaj u kalendaru kada je riječ o softverskom dijelu poslovanja Applea.
Ovo nam je predstavili Appleova konferencija WWDC 2015

Worldwide Developers Conference (WWDC) glavni je događaj u kalendaru kada je riječ o softverskom dijelu poslovanja Applea, te ostalim uslugama koje ta kompanija nudi. Danas se u San Franciscu otvara WWDC 2015, a Apple to tradicionalno čini prezentacijom svih noviteta na kojima su radili u proteklih godinu dana.

Moscone Center u San Franciscu bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Nakon uvodnog video uratka na scenu je stupio kao i uvijek nasmiješeni i oduševljeni Tim Cook. Za početak je najavio glavne teme konferencije: OS X, iOS, te watchOS developersko okruženje koje će donijeti nativne aplikacije na Apple Watch.

59f0b86cc56e71152337bd7c34500e2f

Riječ je predao Craighu Federighiju, koji se prvo osvrnuo na OS X Yosemite, koji je zabilježio najbolji rezultat u prihvaćanju od strane korisnika ikad, u usporedbi sa svim drugim operativnim sustavima na tržištu. Nasljednik Yosemitea nosit će ime OS X El Capitan, prema prepoznatljivoj stijeni u nacionalnom parku Yosemite.

Federighi je pokazao vizualne i dizajnerske novitete novog operativnog sustava, Safarija, i ostalih uključenih aplikacija. Novost je način pretraživanja dokumenata koji prepoznaje upite upisane prirodnim jezikom, npr. “dokumenti na kojima sam radio prošlog lipnja”.

c6a8201887fdc65d55be11830a73de8c

OS X aplikacije s El Capitanom su dobile podršku za geste, split-screen rad, te bolje upravljanje prozorima na radnoj površini. Naravno, uz vizualne promjene novi OS X donosi i poboljšanje performansi, pogotovo što se tiče grafike. Lani predstavljeni sustav Metal zamijenit će OpenGL i OpenCL, i za njega Apple tvrdi da višestruko (i do 10x) ubrzava rad s grafikom, videom i igrama. Isto je prikazano na primjeru igre Fortnite studija Epic Games.

OS X El Capitan će developerima biti dostupan već od danas. U srpnju stiže javna beta, a svi korisnici nadogradnju će dobiti ove jeseni.

Craig Federighi najavio je iOS 9 koji se fokusira na umjetnu inteligenciju i Siri. Siri će u novom iOS-u još bolje prepoznavati upite prirodnim jezikom, upisivati lokacijski i kontekstualno vezane podsjetnike, i postat će proaktivni pomoćnik korisniku iPhonea.

Osim naprednih opcija pretraživanja koje donosi Siri u iOS-u 9, Apple će otvoriti i API za tu tehnologiju pretraživanja developerima.

Sva tehnologija kontekstualnog pretraživanja izvodi se potpuno anonimno na samom uređaju, tako da korisnici ne moraju biti zabrinuti za privatnost svojih podataka do kojih Siri ima pristup.

 

Jennifer Bailey, voditeljica projekta Apple Pay, iznjela je novosti koje se tiču ovog servisa. Apple Pay širi ponudu na još novih trgovačkih lanaca u SAD-u, no Apple misli i na manje trgovce koji će od jeseni kupovinom jednog jedinog uređaja moći postaviti prodajno mjesto koje podržava ovu metodu plaćanja. Apple Pay širi se i u Ujedinjeno Kraljevstvo, i to sljedećeg mjeseca, kako su špekulacije tijekom prošlog tjedna i govorile. Podržavat će ga preko 250.000 lokacija, trgovina, kao i londonski sustav javnog prijevoza.

 

Apple Pay na iOS-u 9 podržavat će i kartice lojalnosti raznih trgovačkih lanaca. Također, sve kartice, kupovine, avionske karte i slično bit će sada na jednom mjestu. Umjesto Passbooka, sada se aplikacija za to zove Wallet.

 

Unaprijeđena je i Notes aplikacija koja nudi nove opcije, ali i sinkronizaciju na svim uređajima putem iClouda. Apple Maps s novim iOS-om dobiva podršku za informacije o javnom prijevozu, no za sada tek u nekoliko gradova SAD-a i Kine.

333210f9448868568a33212d53af4db2

iOS dobiva i sasvim novu aplikaciju News, koja izgleda kao konkurent Flipboardu. Riječ je o agregatoru vijesti koji prilagođava svoj prikaz i izbor vijesti korisničkim preferencijama. Sve to upakirano je u Appleov novi format koji podržava animacije, video zapise, galerije, i slično, za jedinstveni način čitanja vijesti i časopisa na mobilnim uređajima. Sadržaj za ovu aplikaciju dolazit će za početak od izdavača u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji.

iPad nadograđen na iOS9 dobit će “pametniju” tipkovnicu s brojnim kraticama, a ista će se moći automatski pretvoriti u trackpad, čim je korisnik počne koristiti s dva prsta istovremeno.

iOS 9 donosi i napredni multitasking na iPad. iOS 9 donosi i napredni multitasking na iPad, koji donosi novi switcher, kao i podršku za istodobni rad na dvije aplikacije u split-screen načinu rada. Aplikacije se na ekranu mogu prikazivati jedna pored druge u različitim omjerima, a video može biti prikazan i u načinu rada “slika u slici”. Sve ove nove funkcije bit će podržane i na starijim iPadima, osim najzahtjevnije – istodobni rad u dvije aplikacije radit će samo na iPadu Air 2.

iOS 9 bi korisnicima iPhonea trebao donijeti i do jednog sata dužeg trajanja baterije. Prisutan će biti i novi način rada za uštedu baterije koji će to vrijeme produžiti za oko 3 sata.

2d7cbbce5393d04341a31d82df6503e0

Ažuriranje za iOS 9 bit će “teško” tek 1,3 GB.

Manje nadogradnje dobivaju HealthKit, HomeKit, te CarPlay, koji će od sada raditi i bežično. Ono čemu se developeri najviše raduju su i novosti vezane uz Swift programski jezik. Sada Apple predstavlja Swift 2, napredniju i open source verziju ovog jezika, na oduševljenje prisutnih u dvorani. Isti će biti dostupan do kraja godine, a beta verzije kreću developerima već od danas.

iOS 9 bit će moguće instalirati na sve uređaje koji sada podržavaju iOS8 (iPad 2 i noviji, iPhone 4S i noviji).

bdde974ad0838db421fd0752c759b02f

Tim Cook koji još jednom navodi sve prednosti novih tehnologija koje Apple danas predstavlja javnosti. App Store je u samo sedam godina nedavno obilježio 100 milijardi preuzimanja aplikacija, a developeri su od njega zaradili preko 30 milijardi dolara. Upravo zbog toga Apple odaje posebno priznanje svojim developerima.

Tim Cook je govorio o watchOS-u, koji će omogućiti otvaranje programskog okruženja za Apple Watch te stvaranje nativnih aplikacija za tu platformu. WatchOS 2 donosi nove opcije za početne zaslone pametnog sata, otvorene za developere (naziva Complications). Tu je i ugrađena budilica, poboljšane opcije e-maila, Apple Pay sa svim novim funkcijama, kao i nova aplikacija Wallet.

f6fab70df2da1bde537b038687a14706

Developere će zanimati da Apple Watch sada daje nativnim aplikacijama podršku za pristup mikrofonu, zvučnicima, bluetooth uređajima, te omogućava reprodukciju videa ili korištenje taptic enginea i digitalne krune.

6f689075d2de8ec27be39a6977592f6c

I za kraj prezentacije – legendarni “one more thing”. Ovoga puta radi se o iznenađenju koje to zapravo i nije. Mediji su već neko vrijeme govorili o tome da će Apple danas predstaviti svoj novi glazbeni streaming servis. Stigao je Apple Music, novo poglavlje što se tiče glazbe iz Applea. Uslugu će predstaviti Jimmy Iovine.

9e69f70fc1f7fcd994525459eb474b3e

Apple Music bit će potpuni ekosustav koji se vrti oko glazbe – uz mogućnosti streaminga, kreiranja playlista, dobivanja preporuka, kao i slušanja specijaliziranih radio postaja. Umjetnici putem ovog servisa mogu sa svojim fanovima dijeliti ekskluzivne sadržaje, i to će sve biti dostupno putem iste aplikacije.

Apple Music surađuje i sa Siri, tako da je glazbu moguće zatražiti i glasovnim naredbama. Aplikacija stiže 30. lipnja, a bit će dostupna i za Android telefone! Cijena usluge bit će 9,99 USD na mjesec, uz besplatna prva 3 mjeseca. Za samo 14,99 USD na mjesec Apple Music će moći koristiti do 6 članova obitelji.

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.