iPhone i 3 pretrage krvi | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Skupina znanstvenika sa sveučilišta Columbia Engineering osmislila je i izradila dodatak za iPhone koji je u stanju obaviti tri pretrage u krvi pacijenta u samo 15 minuta.
iPhoneom do dijagnoze

Skupina znanstvenika sa sveučilišta Columbia Engineering osmislila je i izradila dodatak za iPhone koji je u stanju obaviti tri pretrage u krvi pacijenta u samo 15 minuta. Nakon uzimanje jedne kapi krvi iz prsta pacijenta ovaj dodatak za pametni telefon funkcionira kao mali prijenosni laboratorij, te analizira prisutnost određenih antitijela u krvi – za sada se njime mogu otkriti antitijela prisutna u oboljelih od HIV-a i sifilisa.

Uređaj se na iPhone spaja putem priključka za slušalice, a korištenje istoga je iznimno jednostavno. Osim jednostavnosti ovaj dijagnostički dodatak odlikuje se niskom cijenom. Troškovi proizvodnje trebali bi iznositi tek oko 34 američka dolara, što znači da bi velik broj ovakvih uređaja mogao biti lako dostupan liječnicima u siromašnim zemljama. Za usporedbu, standardna laboratorijska oprema za provođenje sličnih testova, kakva se sada koristi u bolnicama i klinikama, košta i preko 18.000 dolara.

Za sada ovaj dodatak radi samo na iOS-u, ali u planu je i izrada inačice koja bi radila na uređajima s Androidom.

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.