iPad s macOS-om, MacBook s ARM Procesorom | Mišljenje | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Apple se nalazi na raskrižju kada je riječ o iPad i Mac linijama proizvoda. Ipak, uskoro bi sve moglo biti...
iPad s macOS-om, MacBook s ARM Procesorom | Mišljenje

Apple se nalazi na raskrižju kada je riječ o iPad i Mac linijama proizvoda. Ipak, uskoro bi sve moglo biti u redu, ali na takav način da će se sve okrenuti naopako. Spekulacije o budućnosti iPada i Maca…

Prije svega, pogledajmo trenutnu situaciju iPada i Maca, i koji su najveći problemi s tim proizvodima. Počnimo s iPadom. Najnoviji iPad Pro je nedavno objavljen i mogu reći bez ikakvih predrasuda da je postao brutalno odličan proizvod, barem u pogledu hardvera. Iznimno je snažan, izgleda sjajno, dodatci su prilično visoka tehnologija, zaslon je zaista odličan i opremljen je s najsuvremenijim tehnologijama.

Međutim, i dalje se muči s time da dosegne iznad uređaja koji se koristi samo za zabavu.

Apple neprestano govori da ovaj proizvod sada zaista može zamijeniti računalo itd., međutim, puno je puta dokazano da tvrtka baš i nije u pravu. Razlog tome nije ni snaga hardvera niti izvedba – već činjenica da softver ne čini uređaj prikladnim za takvu upotrebu. Sve dok ne budete mogli potpuno doći do podataka, ili otvoriti aplikacije u pozadini, ili dok vam nedostaju profesionalni softveri koji se ne mogu instalirati putem App Storea, ovaj uređaj vjerojatno neće funkcionirati kao zamjena za stvarno računalo.

S druge strane je Mac, a posebno MacBook linija proizvoda; u njihovom slučaju situacija je obrnuta. Imaju odličan operativni sustav koji se može baviti s mnoštvom stvari, a zahvaljujući Mojaveu, ponovno je stabilan kao beton; uz to, kao dodatna značajka, pun je odlično optimiziranih, profesionalnih aplikacija. Međutim, za tim konfiguracijama morate tragati pomoću povećala, i to među najskupljim modelima koji su dovoljno snažni kako bi pokrenuli spomenute aplikacije bez kompromisa.

Kao što nas David Lee podsjeća na vječnu istinu u videozapisu ispod: istinski odličan proizvod je odličan zbog uravnoteženog sklada softvera i hardvera. Uzmite iPhone kao primjer, možemo se žaliti na njegovu visoku cijenu, ali ne treba ni reći da on ima potrebnu ravnotežu između softvera i hardvera. Sa značajno manjim kapacitetom RAM-a i značajno manjom baterijom, može se natjecati s Androidom, koji se smatra liderom kada je riječ o specifikacijama.

Dakle, formula je zadana: Mac računala imaju odličan softver, ali nailaze na poteškoće kada se radi o hardveru. iPad uređaji imaju odličan hardver, ali se suočavaju s ograničenjima u pogledu softvera. Zadatak je također dan: ova dva uređaja bi trebala biti pomiješana, i to na način da dobijemo iPad s odličnim softverom i MacBook s odličnim hardverom kao rezultat. Međutim, prema našem trenutnom znanju, to se može postići na samo jedan jedini način:

U slučaju da se Apple prebaci na ARM arhitekturu za Mac računala.

Zašto? S jedne strane, jedna od najvećih prepreka Mac linije proizvoda je Intel. Vanjska tvrtka koju Apple jednostavno ne može držati pod kontrolom i kojoj ne može reći što da objavi i kada da to učini; oni ne razvijaju izravno za Mac računala i oni odlučuju o prilično visokim cijenama čipova. To je veliki problem, ali ne postoji alternativa, budući da je sve izgrađeno na njihovoj arhitekturi. Privremeno.

Apple ima puno bolji odnos s ARM-om. Iako ih ne proizvode, oni dizajniraju sve čipove A-serije. Ti čipovi uistinu odgovaraju njihovim računalima u svakom pogledu. Iskustvo je tu, kao i performanse: Apple nije lagao u svojim reklamama za novi iPad Pro, A12X zaista ima snagu kao i većina laptopa s Intelovim čipovima. Dakle, ARM arhitektura je tu, iskustvo je tu, čak se mogu proizvoditi jeftinije, ovisnost o Intelovom rasporedu bi konačno završila, a Apple se ipak ne bi morao odreći performansi.

Nije slučajnost da su se u posljednje vrijeme proširile vijesti o tome da će Apple preskočiti Intelove procesore i predstaviti svoj vlastiti čip. Očito, prelazak ne bi bio tako jednostavan i njegov uspjeh ne bi ovisio samo o Appleu. Mogli bi prebaciti cijeli macOS, mogli bi prenijeti sve svoje aplikacije na ARM, ali to neće biti dovoljno. Razvojni programeri aplikacija također moraju biti voljni prihvatiti prelazak.

Iznenađenje, iznenađenje nedavno je predstavljena – manje više – potpuna verzija Photoshopa za iPad. A ako je riječ o iPad verziji, onda je to definitivno ARM verzija. U slučaju da u budućnosti imamo priliku vidjeti Mac s ARM-om, profesionalna aplikacija će definitivno biti dostupna za njega. Kada bi Apple mogao nagovoriti svoje veće razvojne programere aplikacija da to učine, i oni manji bi slijedili za njima, te bi prebacivanje na kraju bilo ostvareno, time donoseći osvježenje u ekosustav i rješenje za trenutna ograničenja.

Tako da bismo imali Mac liniju proizvoda gdje je hardver u savršenoj ravnoteži sa softverom, zahvaljujući čemu bismo dobili bolje i brže performanse, a ne bismo se morali odreći profesionalnih aplikacija. S druge strane imali bi i iPad liniju proizvoda, na koju bi se jednostavno mogle predstaviti desktop aplikacije, uz malo truda. Win-win.

Pa, u redu, prethodilo bi mu prilično teško prebacivanje, ali nije da Apple ima naviku uplašiti se takvih stvari…

 

 

Izvor: iMagazin.hr

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.