Fora besplatna DNS usluga za iOS | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Cloudfare je značajno pojednostavio brzo i sigurno surfanje na iOS-u. Besplatno preuzmite aplikaciju 1.1.1.1 i uživajte u digitalnoj privatnosti. Prije...
Fora besplatna DNS usluga za iOS

Cloudfare je značajno pojednostavio brzo i sigurno surfanje na iOS-u. Besplatno preuzmite aplikaciju 1.1.1.1 i uživajte u digitalnoj privatnosti.

Prije nekih šest mjeseci, pisali smo o usluzi Cloudfare i svim njezinim prednostima. Evo kratkog podsjetnika za one koji su propustili taj članak. Naime, ako žudite za sigurnim surfanjem, prvo se morate obratiti VPN usluzi.

Poanta tih virtualnih privatnih mreža jest da se računalo korisnika ne pojavljuje izravno na internetu (pa da ga je tako lako identificirati), nego putem pružatelja usluge VPN-a. S obzirom na to da je veza između korisnika i pružatelja usluge kriptirana i sigurna, nemoguće je identificirati korisnika i njegov podatkovni promet te općenito kretanje po internetu.

Naravno, sve to zvuči bajno, ali pouzdani VPN nije besplatan, a bogme ni jeftin.

Ako ipak želite određenu dozu sigurnosti, ali bez plaćanja, uporaba pružatelja DNS usluge mogao bi biti dobar kompromis. Kao prvo, DNS je zadužen za komunikaciju između korisnika i mreže, odnosno on govori koja IP adresa pripada određenoj domeni i obrnuto, te tako olakšava surfanje internetom. Međutim, te poruke DNS-a lepršaju svijetom interneta bez ikakve zaštite, pa ih pružatelji usluga lako mogu pročitati i popisati, te tako pristupiti vašem podatkovnom prometu.

Kako biste spriječili da se to događa, možete se pouzdati u neke druge vanjske usluge za vođenje brige o vašim DNS stvarima. Među njih možemo svrstati i besplatnu aplikaciju Cloudfare, koja redovito dopušta da treće strane izvrše reviziju nad njihovim poslom kako bi korisnici bili sigurni da se njihovi podaci ne zlouporabljuju. U spomenutom članku već smo vam objasnili kako postaviti 1.1.1.1 DNS server u macOS-u.

Također, isto smo vam objasnili za iOS, ali samo u kontekstu WiFi-ja. Međutim, sada više nema komplikacija na tom području jer je Cloudfare lansirao jednostavnu aplikaciju koja sve odradi za vas nakon što instalirate VPN profil. Također, sva komunikacija putem WiFi-ja i podatkovne mreže bit će zaštićena.

Neću trošiti više riječi, samo je preuzmite i počnite upotrebljavati!

Preuzmite 1.1.1.1 iz App Storea (iPhone, iPad, besplatna)

 

Izvor: iMagazin.hr

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.