Bokeh efekt 101 | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Što bokeh (ili boke) zapravo znači? Kako je Apple postigao ovaj efekt i zašto vidimo točke svjetla u pozadini fotografije?...
Bokeh efekt 101

Što bokeh (ili boke) zapravo znači? Kako je Apple postigao ovaj efekt i zašto vidimo točke svjetla u pozadini fotografije? U ovom članku smo za vas prikupili sve važne stvari koje biste trebali znati o efektu.

Bokeh je poznati koncept fotografije koji se odnosi na zamagljenu pozadinu u fotografijama. Izraz dolazi iz japanskog jezika, što nije nikakvo iznenađenje, budući da je sjedište Nikona, jedne od tvrtki koja se bavi proizvodnjom kamera, u Japanu. Apple Google i druge konkurentske tvrtke u svoje uređaje uključuju sve kvalitetnije objektive i senzore, te razvijaju pametnije procesore i softvere kako bi prosječnom korisniku omogućili snimanje predivnih fotografija jednostavno i nevjerojatno brzo.

Stoga ova tema postaje sve aktualnija, te je krajnje vrijeme da se ponovno počnemo baviti njome i pogledamo nekoliko koncepata i izraza fotografije, pogotovo sada kada su nam iPhone XS i iPhone XS Max omogućili da prilagodimo oštrinu snimljenih fotografija i time postignemo predivni bokeh efekt. Prema žargonu, bokeh se odnosi na dijelove koji su izvan fokusa, ali u uskom značenju koristimo ga za točke svjetla na fotografiji. Obično vidimo ova svjetla u obliku točaka koje su uglavnom ovalnog oblika.

Kako bi snimili fotografiju s bokeh efektom, potrebno nam je područje osjetljivo na svjetlo (senzor) i rupa (objektiv) koja projicira ulazno svjetlo. Njihova veličina i udaljenost određuje kvalitetu fotografije. Zamućenje koje se nekada smatralo povlasticom profesionalne upotrebe je sada pruženo zahvaljujući kombinaciji većeg senzora i uže aperture. Budući da se ni jedan od proizvođača nije mogao približiti Micro 4/3, ASP-C ili Full Frame senzorima koji se koriste u DSLR i MILC fotoaparatima, no rade s otvorom slične veličine (između 1,8 i 2,4), trebali su softversko rješenje.

Bokeh efekt na iPhone uređajima nije stvaran; to je umjetni element fotografije koji se pokušava činiti što stvarnijim. Zanimljivo je, budući da bokeh (još uvijek to smatramo svjetlosnim točkama u ovom kontekstu) stvara različite oblike s različitim objektivima. Dijelovi i oštrice objektiva koji zatvaraju otvor karakteriziraju optiku koja stvara jedinstveni bokeh efekt za fotografiju. Na primjer, anamorfni objektivi koji se koriste za filmove rastežu sliku te ju stisnu u postprodukciji. Rezultat toga je da se svjetla protežu okomito.

Međutim, za softversko rješenje iPhonea XS i iPhonea XS Max ipak možemo zahvaliti razvoju procesora, a ne objektivima koji su isti kao i oni koje možemo pronaći u iPhoneu X koji je predstavljen prošle godine. Ako postavite brojčanik na Prirodno svjetlo na vašem uređaju, u trenutku kada dodirnete gumb s kojim snimate fotografiju, vaš iPhone stvara dubinsku kartu koja analizira prednji plan i pozadinu, te ih zatim razdjeljuje. Zahvaljujući tome, možete prilagoditi oštrinu nakon snimanja fotografije, jer fizika ne stoji na putu.

Zato se bokeh efekt izvorno određuje relativno velikim senzorom i usko zatvorenim otvorom, iako je u svijetu pametnih telefona određen znanjem programera. Naravno, hardver koji je ispod softvera je također određujući čimbenik. S aplikacijom imena Focos možete simulirati bilo koju vrstu starih ručnih objektiva, na primjer klasike poput Helios 44, Carl Zeiss Jena ili Olympus Zuiko.

S njima možete postići jedinstvene i kreativne efekte, a u isto vrijeme, izvorna aplikacija Kamera također obavlja svoj posao prilično dobro. Za bokeh efekt vam neće trebati aplikacija treće strane, jer ga Apple pruža u aplikaciji Kamera za nove iPhone uređaje. Samo pronađite zanimljivu temu, postavite ju u zanimljivo okruženje, postavite Portretni način na efekt prirodnog svjetla i dodirnite!

 

Izvor: iMagazin.hr

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.