Apple predstavio nove iPhoneove i svoj najveći tablet – iPad Pro | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Na događaju koji je u srijedu održan u San Franciscu Apple nije imao velikih iznenađenja. Predstavljeni su iPhone 6S i...
Apple predstavio nove iPhoneove i svoj najveći tablet – iPad Pro

Na događaju koji je u srijedu održan u San Franciscu Apple nije imao velikih iznenađenja. Predstavljeni su iPhone 6S i 6S Plus, novi iPad Pro te novi Apple TV, koji po svoj prilici nastavlja biti uređaj orijentiran američkom tržištu i američkom stilu konzumiranja televizijskih sadržaja.

iPhone 6S i 6S Plus

Novi iPhone 6S i 6S Plus izvana izgledaju identično svojim prethodnicima. Promjene su se većinom zbile “pod haubom”. Uređaji su zasnovani na čipu A9, za kojeg je Apple opetovano isticao da ima 90% bolje grafičke performanse od prethodnika te da se u tom smislu može nositi s konzolama. Jedini problem – nijednom nije specificirano o kojim se konzolama radi. Najveće novosti uređaja su tehnologija 3D Touch te poboljšana kamera iSight.

a53f4b9de899a3af718af8517168ae13

3D Touch je naziv za tehnologiju koja omogućava detekciju jačine pritiska na ekranu. Ako vam zvuči poznato, to je zato što smo istu stvar vidjeli ranije ove godine, u touchpadu novog MacBooka. Ova funkcija omogućuje neke dodatne geste i kontrole unutar aplikacija i navodno je dubinski integrirana u iOS 9. Sama tehnologija funkcionira pomoću kapacitivnih senzora integriranih u pozadinsko osvjetljenje ekrana mobitela, koji neprestano mjere udaljenost od LCD-a. Prikazano je korištenje 3D Toucha u raznim aplikacijama, poput Maila. Pomoću različitih razina pritiska možemo pregledati e-mail bez otvaranja i aktivirati druge prečice tog tipa. Funkcija se također može koristiti za korištenje aplikacija bez otvaranja, primjerice, za brzo pozivanje favorita ili puštanje omiljene glazbe bez otvaranja Musica. Naglasak 3D Toucha očito će biti na ubrzavanju svakodnevnih aktivnosti.

d858be61661b3f94e92700db05a1cbef

Nova kamera ima rezoluciju od 12 megapiksela te 50% više piksela od kamere iPhonea 6/6 Plus. Također još brže fokusira kadar. iVideo može snimati u 4K rezoluciji. Prednja kamera također je obnovljena – ima 5 megapiksela i kvalitetniji senzor. Kod uzimanja fotografija s prednjom kamerom ekran funkcionira kao bljeskalica. Mobitel ima ugrađen čip koji svjetlinu ekrana u tom slučaju može povećati tri puta iznad standardne vrijednosti. Novi iPhoneovi također nude tehnologiju koju Apple naziva Live Photos. Dotična nam omogućava da prilikom pregledavanja fotografija vidimo par animiranih trenutaka koji su se dogodili kod uzimanja fotke, čime fotografije “ožive”. Ističe se da se ne radi o videu, već pametno spojenim fotografijama. Ove dodatne fotografije navodno ne zauzimaju mnogo dodatne memorije u telefonu.

97a8162db8111cb437ff3b4bbf6d5cc3

Kapaciteti iPhonea ostaju isti kao dosad, kao i cijene. Dakle – i dalje ništa od 32-gigabajtnog modela. Verzija iPhonea 6S sa16 GB koštat će 199 USD, ona od 64 GB 299 USD, a 128-gigabajtna 399 USD. Za 6S Plus na sve cifre dodajte 100 USD.

 

iPad Pro

U skladu s predviđanjima i najavama, iPad Pro je najveći tablet kojeg je Apple proizveo. Ima ekran dijagonale 12,9 inča. Širina ekrana je ista poput visine ekrana iPad Aira. Zasnovan je na Appleovom čipu A9X. Baterija bi mu trebala trajati oko 10 sati aktivnog korištenja. Opremljen je s četiri zvučnika koji među sobom automatski balansiraju zvuk, ovisno o tome kako ga držimo u ruci. Trostruko je glasniji od zvučnika iPad Aira. Debljina iPada Pro iznosi svega 6,9 milimetara, dakle ne mnogo više od debljine Aira. Puka veličina uređaja omogućava korištenje full size virtualne tipkovnice, no Apple je također priredio “futrolu” koja sadrži fizičku tipkovnicu. Tipkovnica je tehnički izvedena poput tipkovnice ovogodišnjeg MacBooka, dakle izrazito je plitka.

bf162ad649b952ae686af3c76a2101f4

Uz iPad Pro, predstavljen je stilus, jednostavno nazvan Pencil. Kad se koristi Pencil, ekran iPada Pro automatski udvostručuje brzinu skeniranja pokreta po ekranu, kako bismo mogli crtati preciznije, ali i raditi crte različitih debljina i svjetline, ovisno o jačini pritiska. Pencil je aktivni stilus čija se baterija puni putem konektora Lightning, na način da ga spajamo izravno u pripadajući port na iPadu. Ekran iPada Pro istovremeno umije prepoznati stilus i prst korisnika. Novi iPad Pro u prodaju kreće u studenom.

740055fbbfcaa4abd47e394c18764652

Cijene su 799 USD za 32-gigabajtni model, 949 USD za 128-gigabajtni model te 1.079 USD za 128-gigabajtni model s LTE-om.  Pencil će se prodavati za 99 USD, a Smart Keyboard za 169 USD.

 

Apple TV

Novi Apple TV se izrazito oslanja o glasovno upravljanje i sadrži vlastiti App Store. Sastoji se odset-top boxa te daljinskog upravljača sa staklenim touchpadom, senzorom pokreta i mogućnošću prepoznavanja glasa. Glasovno pretraživanje istvoremeno se vrši na raznim servisima (iTunes, Netflix, Hulu, HBO i Showtime), a rezultati pretraživanja prikazuju se unutar istog sučelja. Drugim riječima, više ne moramo otvarati pet različitih aplikacija da bismo pronašli nešto što nam se gleda. Naravno, sve ovo nisu veliki problemi za korisnike iz Hrvatske, budući da većina navedenih servisa u nas uopće nije dostupno.

99e26f0fc3262ebc6405419a8bbaab80

Siri u sklopu Apple TV-a također pomaže u premotavanju videa, povratku na prijašnje scene (ako nešto nismo dobro čuli, privremeno nam aktivira titlove), daje nam preporuke prema osobnim preferencama, vrši napredna filtriranja rezultata pretrage – ludilo! Apple TV zasnovan je na novom operacijskom sustavu – tvOS-u. Dotični je pak izgrađen na temeljima iOS-a. Kao takav, podržavat će brojne third party aplikacije, ali i igre, poput Guitar Heroa. Sve u svemu, ostaje dojam da ovo nastavlja biti uređaj za Amere. Cijena Apple TV-a je 149 USD (32 GB) ili199 USD (64 GB), a u prodaju kreće u listopadu.

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.