iPhone 6 Plus i Watch Apple | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

Tim Cook je predstavio dva nova iPhonea: iPhone 6 i iPhone 6 Plus! Predstavio je i prvi Appleov smartwatch, nazvan Apple Watch!
Apple predstavio iPhone 6, iPhone 6 Plus i Watch

Najočekivaniji tech događaj godine upravo se događa u San Franciscu.

Tim Cook je predstavio dva nova iPhonea: iPhone 6 i iPhone 6 Plus! Predstavio je i prvi Appleov smartwatch, nazvan Apple Watch!

Apple Watch je zamišljen kao sat koji je ujedno i uređaj za fitness i praćenje zdravlja. Sučelje Watcha NIJE napravljeno kao smanjeni iPhone i ne podržava, primjerice, pinch-to-zoom. Ima safirno staklo. Dugme s desne strane sata, koji je četvrtast, zove se Digital Crown. Služi kao svojevrsno Home dugme, ali i za zumiranje prikaza na ekranu sata. Ispod njega je još jedno, manje izbočeno dugme koje aktivira listu kontakata.

Ekran Watcha razlikuje dodir i pritisak. Radi se o zakrivljenom Retina ekranu. Sat dolazi s posve novim SoC-om nazvanim S1. Ima čitač pulsa, žiroskop, akcelerometar… Bit će dostupan sa šest različitih remena i mehanimom koji omogućuje njihovu zamjenu. Remenje je kožno, metalno, plastično… Kućište može biti od alumija, nehrđajućeg čelika, pa čak i 18-karatnog zlata (tada se uređaj zove Apple Watch Edition).

S Watchom je nužno koristiti i iPhone. Korisničko sučelje je takvo da je sat zamišljen kao “centar svemira”, a zumiranjem se ulazi u razna “susjedstva” s aplikacijama. Dolazi sa sličnim setom aplikacija kao i iPhone (weather, meetings, stocks, world time, music player, pa i photos…).

Cijena sata počinje od 349 dolara! Radit će s iPhoneima od “petice” i novijima, a biti će dostupan početkom 2015. godine.

Novi iPhonei dolaze s novim Retina HD ekranom. Pozadina novih iPhonea je aluminijska. iPhone 6 je 4,7-inčni, a iPhone 6 Plus 5,5-inčni. Rezolucija iPhonea 6 je 1920 x 1080 piksela, što rezultira gustoćom piksela od 401 ppi. iPhone 6 je debeo 6,9 mm, a iPhone 6 Plus 7,1 mm.

Telefoni dolaze s Appleovim procesorom A8 koji je 13% manji od A7 i koji nudi 25% bolje performanse. 50 je puta brži od procesora kojeg je imao prvi iPhone. Energetska efikasnost procesora A8 je 50% bolja nego na prethodnoj generaciji procesora. Grafičke performanse su mu 84 puta bolje nego one na prvom iPhoneu.

Fotoaparat ima rezoluciju od 8 megapiksela, True Tone bljeskalicu i f/2.2 blendu. Podržana je Focus Pixel tehnologija pomicanja leća unutar objektiva, pa je omogućen i fazni autofokus. Panoramski način rada snima fotke rezolucije 43 megapiksela. Optičku stabilizaciju slike ima samo veći model, iPhone 6 Plus.

Selfie-kamera (prednja) prima 81% više svjetlosti nego na prethodnom iPhoneu, a podržava i rapidni okidač.

Baterija na iPhoneu 6 “drži” 14 sati razgovora preko 3G mreže. Na “Plusu” 24 sata. Na iPhoneu 6 baterija na stand-by načinu rada traje 10 dana, a na većem modelu 16 dana. Videoreporukcije na manjem modelu može se s jednim punjenjem baterije uživati 11 sati, a na većem 14 sati.

Tu je i koprocesor M8, senzor za procjenu udaljenosti, pa i podizanja, kao i barometar. Telefoni radi na 20 različitih LTE frekvencija, dakle kompatibilni su s LTE mrežama preko 200 mobilnih operatera diljem svijeta. iOS 8 će biti dostupan od 17. rujna.

Na “Plusu” dvostruki dodir Touch ID-ja rezultira smanjivanjem prikaza u donji dio ekrana kako bi bio nadohvat prstiju. Ponovni “dvoklik” jedinog dugmeta na frontalnoj strani “Plusa” vraća prikaz u full-screen. Slično tome, iPhone 6 Plus se može koristiti i u landscape položaju, sa softverom prilagođenim većim ekranima na način na koji je prilagođen na iPadima.

Telefoni podržavaju Apple Pay, novi Appleov sustav mobilnog plaćanja. Koristi se prislanjanjem prsta na Touch ID dugme. Sve funkcionira korištenjem NFC tehnologije. Za sada je Apple Pay podržan u SAD-u za vlasnike Amex, Mastercard ili Visa kartice, u suradnji s 220.000 prodajnih mjesta.

iPhone 6 će dolaziti s 16, 64 i 128 GB memorije za pohranu. Cijena, uz dvogodišnji ugovor je u SAD-u za te tri verzije 199, 299 i 399 dolara. Kupit će se moći od 19. rujna u nekoliko zemalja, a do kraja godine će biti dostupan u ukupno 115 zemalja. Cijena iPhonea 6 Plus je za 100 dolara veća za istovjetnu količinu memorije za pohranu.

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.