Apple developeri | iKlinika.hr - iPhone, iPad, iPod & Mac servis

U digitalnoj trgovini App Store korisnici su 2014. potrošili 15 milijardi dolara, 50 posto više nego godinu ranije, objavila je kompanija.
Apple lani isplatio developerima rekordnih 10 milijardi dolara

Američki tehnološki div Apple lani je informatičkim tvrtkama i pojedincima koji razvijaju aplikacije za iPhone i iPad isplatio 10 milijardi dolara što je gotovo polovica ukupnog iznosa isplaćenog od početka rada Appleove trgovine aplikacijama (App Store).

Podsjetimo, App Store je započeo s radom 2008. godine, a sa lanjskim isplaćenim iznosom kompanija je ukupno transferirala developerima 25 milijardi dolara. U priopćenju objavljenom u četvrtak najvrednija kompanija na svijetu je naglasila kako su korisnici iPhonea i iPada lani u App Storeu potrošili 15 milijardi dolara, čak 50 posto više nego 2013. godine. Kako Apple zarađuje 30 posto od svake kupnje u digitalnoj trgovini, to znači da je lani samo na aplikacijama zaradio pet milijardi dolara.

K tome, samo u prvom tjednu ove godine promet trgovine aplikacijama iznosio je 500 milijuna dolara, što je rekordni početak godine za ovu kompaniju. Ovi podaci oduševili su ulagače na Wall Streetu, pa su Appleovu dionicu u četvrtak podigli za preko tri posto što je najbolji dnevni rezultat te vrijednosnice od travnja prošle godine. Euforija novih vlasnika Appleovih dionica ne treba čuditi jer Apple – iako najviše zarađuje na hardwareu – na prodaji aplikacija ostvaruje veće profitne marže. Tako je u izvješću za treće tromjesečje stajalo da su prihodi od digitalnih sadržaja i usluga, uključujući App Store, trgovinu glazbom iTunes te iCloud, činili 10 posto u ukupnim prihodima.

Za usporedbu, godinu ranije sudjelovali su s devet posto, a 2012. sa osam posto u ukupnim prihodima. Horace Dediu, tehnološki analitičar u Asymcu, za Financial Times je izračunao da je Apple svaki dan tijekom 2014. developerima isplaćivao 28 milijuna dolara. Na račune informatičara 2013. je dnevno “sjedalo” 22 milijuna dolara, a 2012. “samo” devet milijuna dolara dnevno. Apple tvrdi da je razvoj aplikacija stvorio 627.000 radnih mjesta.

Comments are closed.

Telefon: 01 5587 240
Hello. Add your message here.